Ma - vrij voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 50,-
Scherpe prijzen en achteraf betalen mogelijk
Oordopjesonline Webwinkel KeurAlle produkten
0
0
Ma - vrij voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 50,-
Scherpe prijzen en achteraf betalen mogelijk

Door Niels Waarlo: Volkskrant bericht maandag 18 december 2023, 18 december 2023

Denk aan oordoppen met Oud en Nieuw

Het schrikbeeld van ongelukken met vuurwerk bestaat uit verloren vingers en beschadigde ogen. Maar veel mensen lopen (ook) blijvende gehoorschade op. Artsen en veiligheidsdeskundigen roepen het publiek daarom op: denk aan oordoppen tijdens Oud en Nieuw.

Tijdens de vorige jaarwisseling vielen ongeveer 1.253 vuurwerkslachtoffers, concludeerde kenniscentrum VeiligheidNL dit jaar al op basis van gegevens van ziekenhuizen en huisartsenposten. Het merendeel van die mensen liep oogletsel of brandwonden op. Vuurwerk richt ook schade aan zonder dat het meteen resulteert in een tripje naar de dokter. Gehoorschade, zoals een piep of geluidsvervorming, is daar een voorbeeld van.

Niettemin staat gehoorbescherming tijdens Oud en Nieuw 'nauwelijks op de radar', aldus VeiligheidNL. Samen met enkele ziekenhuizen, waaronder UMC Utrecht, Radboud UMC en OLVG, doet VeiligheidNL vandaag een oproep om beschermingsmiddelen in huis te halen voor de jaarwisseling.In het nieuwste onderzoek van VeiligheidNL maakte 7 procent van de respondenten melding van een vorm van gehoorschade na de afgelopen jaarwisseling. Het ging bijvoorbeeld om een piep in de oren, gevoeligheid voor harde geluiden en een verminderd gehoor, veelal tijdelijk.

KNO-arts Louise Straatman van UMC Utrecht adviseert iedereen die naar buiten gaat terwijl er vuurwerk wordt afgestoken oordoppen in te doen, ook mensen die alleen gaan kijken.

 

Bekijk en bestel beschermingsproducten voor Oud en Nieuw.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »