Ma - vrij voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 50,-
Scherpe prijzen en achteraf betalen mogelijk
Oordopjesonline Webwinkel KeurAlle produkten
0
0
Ma - vrij voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 50,-
Scherpe prijzen en achteraf betalen mogelijk

EK, onschuldig vermaak of schadelijk voor het gehoor?

Het Europees Kampioenschap voetbal is weer begonnen en dus komt de oranje gekte weer op gang. Gedurende de weken van het EK is bijna alles wel weer in het oranje te verkrijgen; petjes, sjaals, pruiken, vlaggetjes, tassen, klompen, bekers, T-shirts, jurken,  tompoezen en ga zo maar door. Erg gezellig natuurlijk al dat oranje! Het geeft een heerlijk “wij” gevoel waarmee we laten zien dat we achter ons Nederlands elftal staan. Naast onze uitbundige oranje kledingoutfits laten wij Nederlanders graag van ons horen.  We blazen vrolijk op onze toeters en fluitjes en zorgen ervoor dat onze kleppers, tamboerijnen en trommels in de verste verte worden gehoord. Het oranje legioen staat hier en dat zullen de andere weten ook.   

 

Hard geluid op de tribune

Deze geluidsmakers zorgen natuurlijk voor een extra sfeertje waardoor het hele evenement nog feestelijker wordt. Erg gezellig, echter brengt dit geluid ook een risico met zich mee. Tijdens de wereldkampioenschappen voetbal 2010 in Zuid-Afrika was het blaasinstrument Vuvuzela erg populair. Dit instrument, bestaande uit een rechte houten of plastic buis van ongeveer 60 centimeter met aan de verschillende uiteinden een beker en een mondstuk, kan een maximaal geluid produceren van 120 dB gemeten op 1 meter afstand! (1). Wanneer iemand langere tijd wordt blootgesteld aan geluidsniveau boven de 80 dB, kan dit leiden tot lawaaidoofheid.  Bij blootstelling langer dan 3 seconden aan het geluid van 120 db heb je al kans om gehoorschade op te lopen. Dat het harde geluid van een Vuvuzela gevaarlijk kan zijn mag dus duidelijk zijn. De Nederlanders die tijdens het WK naar Zuid-Afrika gingen werden dan ook geadviseerd om gehoorbescherming te dragen tijdens de wedstrijden om schade aan het gehoor te voorkomen. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven en de vraag naar oordopjes gedurende het WK was dan ook erg groot.

 

Oranje oordopjes

Het EK voetbal van 2012 wordt dit jaar gehouden in Polen en Oekraïne. Ook dit jaar zullen wij Nederlanders elkaar weer gaan opzoeken om zo gezamenlijk het Nederlands elftal aan te moedigen. Dit kan thuis op de bank maar velen van ons zullen zich gaan verzamelen op pleinen of in kroegen zodat op een groot scherm voetbal gekeken kan worden. Gekleed in het oranje, tezamen met onze oranje feestattributen en geschminkte wangen met de Hollandse vlag erop zullen we er weer staan. Ook de populaire herriemakers zoals trommels, fluiten, ratels en toeters zullen er weer bij zijn. Mede dankzij het WK van 2010 zijn de voetbalsupporters gewaarschuwd voor het gevaar van dit harde geluid. Zij zullen alerter zijn om hun gehoor te beschermen met de bijpassende EK oranje oordopjes. Daarnaast is er de laatste jaren veel media aandacht geweest over de gevaren van te hard geluid en het dragen van gehoorbescherming. Oordopjes dragen tijdens evenementen hoort er tegenwoordig gewoon bij. Het dragen ervan wordt als gewoon en verstandig gezien. Niemand zit namelijk te wachten om na een leuk evenement met een beschadigd gehoor te zitten. Je gehoor is tenslotte je kostbaarste bezit!

 

 

Bron:

1) wikipedia.org/wiki/Vuvuzela

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »