Ma - vrij voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 50,-
Scherpe prijzen en achteraf betalen mogelijk
Oordopjesonline Webwinkel KeurAlle produkten
0
0
Ma - vrij voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 50,-
Scherpe prijzen en achteraf betalen mogelijk

Motor oordopjes | wat u moet weten!

Wanneer u rijdt op een motor staat u bloot aan veel windruis. Er zijn veel variabelen die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke hoogte van het geluid, denk hierbij aan;

  • helmdesign
  • type motor
  • het weer (bijvoorbeeld zijwind)
  • turbulentie
  • configuratie van de kuip en/of voorruit

Sommige mensen zijn veel gevoeliger dan andere en kunnen eerder lijden onder de schadelijke
gevolgen van te hard geluid, dan een andere persoon in dezelfde situaties. Echter altijd geldt; uiteindelijk is het geluid dat u ondervindt tijdens het motorrijden schadelijk! U kunt er dus van uitgaan dat het hier gaat om geluidniveaus waarbij het geen kwestie is van "zal mogelijk gehoorschade veroorzaken", maar eerder "zal veroorzaken". Hoeveel schade en hoe lang het duurt voordat er genoeg merkbare schade is gedaan, is onvoorspelbaar. Gemiddeld kan aangehouden worden;

Snelheid             Windruis          Schadelijk na ¹
100 km/u            94 dB              15 minuten
120 km/u            98 dB               7 minuten
140 km/u            102 dB             3 minuten

Daarom is het dragen van goede gehoorbescherming zo belangrijk en zal u helpen gehoorschade te voorkomen. Niet alleen door te hard windgeruis, maar ook door bijv. het harde geluid van de uitlaat.


Uw helm biedt onvoldoende bescherming voor uw oren!

Uit onderzoek² blijkt dat diezelfde helm juist kan bijdragen aan gehoorschade. Niet door het geluid van de motor, maar door de luchtturbulentie die hij veroorzaakt. Het dragen van een motorhelm zal dus niet altijd bijdragen aan het terugbrengen van (te) hard geluid, maar kan zelfs bijdragen tot hardere ruis en in meer schadelijke frequenties dan men zou verwachten. Sommige helmen zijn stiller dan anderen, hetzij door hun ontwerp, de liner, de aerodynamica of de pasvorm van de helm, maar kunnen uw desondanks toch niet optimaal beschermen en is aanvullende gehoorbescherming noodzakelijk.


Welke gehoorbescherming?

Vaak wordt gevraagd welke stijl of merk motor oordopjes het beste is en hoeveel ze kosten. Effectieve oordopjes kosten zo weinig als tientallen cent per paar, of maar liefst vele tientallen euro's voor op maat gemaakte. Veel motorrijders gebruiken schuimoordopjes van EAR of Uvex. Dit zijn oordopjes die je tussen je vingers rolt om ze te comprimeren en om vervolgens in de gehoorgang in te brengen. In een paar seconden zetten ze uit en sluiten het gehoorkanaal af. Ze zijn goedkoop, hygiënisch, comfortabel en effectief. Er zijn letterlijk tientallen verschillende type schuimoordopjes. Een andere, meer duurzamere, oplossing zijn de universele oordopjes van Alpine, zoals de Motosafe. Deze oordopjes zijn herbruikbaar en komen in een handig etuitje om ze eenvoudig mee te nemen.

Welk oordopje voor u het meest geschikt is, is niet te zeggen. Dit is een kwestie van uitproberen en als ze niet bevallen een ander soort proberen. Bij oordopjesonline is een oordopjes assortiment te verkrijgen om verschillende typen uit te kunnen proberen. Aangeraden wordt om oordopjes te gebruiken met een hoge demping, tenminste 30 dB geluidsdemping.

 

Tot slot

Naast het feit dat oordopjes sterk het geluidsniveau verminderen en uw oren beschermen, verminderen ze ook een deel van de stress van het lange afstand rijden. Het dragen van oordopjes tijdens het motorrijden kunnen dan ook het rijplezier verhogen. Als u nog nooit oordopjes heeft gedragen, zult u niet geloven hoe veel minder belastend het is om te rijden, zonder windgeruis en de constante bloodstelling aan hoge geluidsniveaus!

Denk eraan, zodra uw gehoor verloren is gegaan, is het voor altijd verloren.

Bron;
¹ Alpine Nederland B.V., Soesterberg
² Onderzoek door Dr. Michael Carley van de Universiteit van Bath en Dr. Nigel Holt van Bath Spa
Universiteit

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »