Je kind mee naar het Festival
Je kind mee naar een festival.
Het is belangrijk om het gehoor van je kind te beschermen. Kinderen die minder goed kunnen horen, hebben vaak meer moeite met het leren van een taal en met leren praten. Voorkom dat je kind (vaak en lang) wordt blootgesteld aan harde muziek en harde geluiden zoals door geluidsinstallaties op festivals, op de kermis of bij een concert.
De oren van je kind zijn nog volop in ontwikkeling en kwetsbaar, met name de binnenoren. Is er eenmaal gehoorschade, dan is hier niets meer aan te doen.
Hoe ontstaat schade
Het draait allemaal om de trilhaartjes in het binnenoor. Die zijn constant druk bezig met het verwerken van geluid. Harde geluiden, vanaf 80 decibel, kunnen gehoorbeschadiging veroorzaken. Bij kinderoren is dat zelfs al eerder het geval. De trilhaartjes raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot..
Het gevolg van beschadigde trilhaartjes: ze geven verkeerde signalen door aan de hersenen. Je hoort bijvoorbeeld een piep of een ruis. Als er steeds meer trilhaartjes kapot gaan, blijven er niet genoeg over om geluiden door te geven en word je langzaam slechthorend. Het continu horen van een piep of ruis heet tinnitus. Er kan veel tijd zitten tussen het oplopen van gehoorschade door lawaai en er serieus last van krijgen maar als je het krijgt is het vaak onomkeerbaar.
Oorzaken gehoorschade
Kinderen lopen vooral gehoorschade op door omgevingsgeluiden. Natuurlijk hoef je je kind niet de hele dag tegen harde geluiden te beschermen door hem permanent gehoorbeschermers te laten dragen, maar het is wel goed om je hiervan bewust te zijn. Ga je met je kind naar een plek waar veel lawaai is of waar harde muziek of geluiden klinken, dan is een speciale gehoorbeschermer een goed idee. Dit is een soort koptelefoon die schadelijke en luide geluiden dempt.
Voor de allerkleinsten, maar zeker ook voor kinderen die je op je nek draagt, is gehoorbescherming noodzakelijk. Hoog boven het publiek wordt je kind namelijk meer blootgesteld aan het geluid.