Ma - vrij voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 50,-
Scherpe prijzen en achteraf betalen mogelijk
Oordopjesonline Webwinkel KeurAlle produkten
0
0
Ma - vrij voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 50,-
Scherpe prijzen en achteraf betalen mogelijk

Door Oordopjesonline.nl, 14 augustus 2017

Arbo wetgeving geluid

Wanneer u uw werknemers blootstelt aan teveel lawaai is de kans groot dat ze slechthorend of doof worden. Machines en gereedschappen met een geluidssterkte van meer dan 80 decibel (dB) kunnen beschadigingen aan het gehoor veroorzaken. De schade treedt sluipend op en is doorgaans onomkeerbaar. Beroepsdoofheid staat nog steeds in de top 5 van beroepsziekten en dat is een trieste constatering want er is voldoende kennis voorhanden om het te voorkomen. Gebruik die kennis!


Wat moet?

Bij het vermoeden dat uw werknemers risico lopen op gehoorbeschadiging, moet u een geluidsonderzoek uit laten voeren. Dit is een standaard onderzoek (NEN3418) dat voldoet aan de eisen van het Nederlands centrum van normalisatie. Is er sprake van overlast voor uw werknemers, omdat de geluidssterkte in hun werkomgeving meer dan 80 dB bedraagt, dan moet u  in eerste instantie maatregelen nemen bij de bron.

Een voorbeeld:
oude lawaaiige machines moet u vervangen door nieuwe. Is dat niet mogelijk of niet afdoende dan bent u verplicht gehoorbescherming aan te bieden in de vorm van oordoppen, oorkappen of zogeheten otoplastieken. Het hangt van de situatie af welke bescherming voorkeur verdient. Oorkappen die net als koptelefoons over het oor worden gedragen, dempen het geluid tot zo’n dertig decibel. Omdat ze makkelijk afkunnen zijn ze ook zeer geschikt voor bezoekers van uw bedrijf. Nadeel is dat ze erg warm zitten. Oordoppen worden in het  oor gedragen en zien er vaak uit als flexibele pluggen. De dempende werking is beperkt: zo’n tien tot vijftien decibel. Otoplastieken, eveneens ín het oor gedragen bieden betere bescherming tot zo’n dertig decibel. Ze worden op maat gemaakt en zijn daardoor nogal prijzig. Met name muzikanten, dj’s en andere werknemers in de entertainmentindustrie dragen ze. Door de akoestische filters in de plastieken is muziek nog goed hoorbaar.

De arbeidsinspectie houdt toezicht op gehoorbescherming binnen bedrijven en deelt zonodig boetes uit, óók aan werknemers die weigeren oorbescherming te dragen.

 

Wat mag?

Uw personeel mag zonder gehoorbescherming  werken in een ruimte met een geluidbelasting hoger dan 80 dB, maar slechts voor beperkte tijd. Bij een geluidsterkte van 83 decibel mag vier uur per etmaal worden gewerkt. De tijd wordt korter naarmate het aantal decibellen oploopt. Bij 95 decibel is nog maar een kwartiertje werken per etmaal toegestaan.

 

Bron: website Arbo

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »