Ma - vrij voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 50,-
Scherpe prijzen en achteraf betalen mogelijk
Oordopjesonline Webwinkel KeurAlle produkten
0
0
Ma - vrij voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 50,-
Scherpe prijzen en achteraf betalen mogelijk

Door Oordopjesonline.nl

Gehoorbescherming welke soorten zijn er?

Gehoorbeschermers zijn er in vele verschillende soorten en maten. Gehoorbescherming moet zorgvuldig worden geselecteerd. Hierbij moet rekening worden gehouden met de omgeving waarin ze worden gebruikt, benodigde bescherming en persoonlijke voorkeur. Denk hierbij aan pasvorm en comfort. Gehoorbescherming moet het geluid terugbrengen naar een veilig niveau, hierbij geldt dus niet altijd hoe meer demping hoe beter. Bij teveel geluidsdemping is ook het omgevingsgeluid gedempt en dit kan leiden tot een geïsoleerd gevoel, bereidheid tot het dragen van gehoorbescherming kan afnemen alsmede alertheid. Ook worden waarschuwingsgeluiden mogelijk onvoldoende gehoord.

Verschillende merken bieden gehoorbeschermers aan met soortgelijke dempingwaardes, zodat een keuze kan worden gemaakt uit verschillende soorten. Grofweg kunnen er drie verschillende soorten gehoorbeschermers onderscheiden worden;

  • Oorkappen
  • Oordoppen (universeel)
  • Otoplastieken (op maat gemaakt)


Oorkappen
Oorkappen omsluiten volledig het oor met een holle kap. De kap wordt aan de binnenkant geïsoleerd en voorzien van geluiddempend schuim. Een zachte ringvormige kussen zorgt voor een stevige, maar comfortabele afdichting rond de oren. Oorkappen maken veelal gebruik van een veer gespannen hoofdband om de kappen op hun plaats te houden over de oren. Ook zorgen ze voor een bepaalde klemkracht om de gewenste geluidsdemping te halen. Waarneer oorkappen met hoofdband worden gedragen in combinatie met een veiligheidshelm, dan kan de hoofdband worden gedraaid, zodat de hoofdband om de nek of onder de kin kan worden gedragen. Er zijn ook oorkappen beschikbaar die direct worden bevestigd aan de veiligheidshelm.

Aan oorkappen wordt de voorkeur gegeven als het lawaai incidenteel is en/of bij een kort verblijf  in een lawaaierige omgeving. Ook worden oorkappen soms beter verdragen dan oordopjes. In een omgeving met een hoog geluidsniveau of impulslawaai, kan het nodig zijn om zowel oordoppen als oorkappen te gebruiken, om zo voldoende bescherming te bereiken.


Oordoppen

Oordoppen worden veelal ingebracht in de gehoorgang. Ze moeten voldoende diep worden ingebracht voor een goede werking/demping en om te voorkomen dat ze uit het oor vallen. Universele oordopjes zijn verkrijgbaar in wegwerp en herbruikbare varianten en komen in schuim of PVC materiaal. Universele oordopjes kunnen ook voorzien zijn van een filter. Deze pluggen geven een meer uniforme geluidsreductie dan normale industriële type oordopjes.

Vaak wordt de voorkeur gegeven aan universele oordopjes bij een regelmatig verblijf in een lawaaierige omgeving. Ook zijn dit type gehoorbeschermers hygiënischer (bij eenmalig gebruik) en goed te combineren met overige beschermingsmiddelen, zoals helmen veiligheidsbril, (stof-)masker.

Ook zijn er universele oordopjes die de toegang tot de gehoorgang afsluiten. Ze worden in positie gehouden door beugel die normaal gedragen wordt onder de kin of achter de nek. De dopjes worden gemaakt van een lichte rubber materiaal, herbruikbaar en kunnen worden vervangen. Dit soort gehoorbeschermers zijn vrij populair in werkplaatsen waar regelmatig kortdurende hoge geluidsniveaus zich voordoen, bijvoorbeeld bij het gebruik van een cirkelzaag of schaafmachines. De oordopjes met beugel hangen rond de nek van de drager wanneer deze niet gebruikt worden en kunnen eenvoudig worden ingevoegd wanneer nodig.


Otoplastieken

Otoplastieken zijn individueel aangemeten gehoorbeschermers. Met otoplastieken is normaal contact met de omgeving mogelijk. Tegelijkertijd wordt een dusdanige demping van het lawaai bereikt dat beschadiging aan de gehoororganen wordt voorkomen, mede gezien het feit dat ze met verschillende soorten filters en demping kunnen worden uitgerust. Door het lage gewicht en de goede pasvorm hebben deze oordopjes een hoog draagcomfort en zijn dan ook bijzonder gebruiksvriendelijk.

Otoplastieken hebben, evenals oordopjes, het hoogste nut bij een langer verblijf in een lawaaierige omgeving. Voordeel boven oordopjes zijn het hoge droogcomfort, ze blijven goed zitten en bieden dus te allen tijde een goede demping. Tot slot kunnen ze uitgerust worden met verschillende filters afhankelijk van het gebruik.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »